Aktivan odmor

Biciklizam i biciklističke staze

Biciklizam i biciklističke staze

Preko 115 km duge mountain bike staze i ljepota krajolika zadovoljit će ljubitelje biciklizma. Biciklizam je već odavno u aktivnoj ponudi turista koji posjećuju otok Pag, a mnogi zaljubljenici u vožnju biciklom dolaze i uživaju u ljepotama otočnog krajolika. Prema njihovim riječima, teško je reći koja je staza ljepša, koja je atraktivnija. No, u jednome se svi slažu – doživljaj vožnje biciklom po otoku je jedinstven. Uređeno je ukupno 14 biciklističkih staza.

Ronjenje

Ronjenje

Uvale na Pagu pogodne su i sigurne za ronjenje, posebno u plićim i središnjim dijelovima uvale. Strujanje mora nije jako, a također nema ni velikih oscilacija u temperaturi mora. Ne preporučamo ronjenje na izlazu iz Paške uvale jer je na tom mjestu strujanje mora jače, a nema zaklona u slučaju dolaska nevremena (nevere). Dno Paške uvale je u najvećem svojom dijelu pjeskovito, a na svojem središnjem dijelu ima nekoliko kamenih usjeka koje ribari nazivaju poštama, odnosno mjestima na kojima se lovi riba. Razgledavanje dna uz samu obalu osobit je doživljaj svakome tko se bavi ronjenjem, jer je podmorski krajolik vrlo zanimljiv. U podmorju se nalaze brojna udubljenja, rupe, pa i male spilje interesantne ljubiteljima podvodne fotografije.

Sportovi na vodi

Jet ski

Jet skiTijekom ljeta na skoro svim plažama na otoku Pagu iznajmljuju se skuteri, posebno na plaži Zrće. Vožnja skuterom vrlo je atraktivna i zanimljiva. Najbolje vrijeme za vožnju skuterom je, kada nakon podnevne tišine i bonace, kada zapuše lagani maestral. Tada je vožnja skuterom ne samo najsigurnija, nego i najzanimljivija. Približavanje skuterima obali je zabranjeno. Skutere, čak i na otvorenom dijelu uvale, vozite oprezno, gledajte što se nalazi naprijed, u smjeru vožnje, kako na bi naletjeli na kupače.

 

Wind surfing

Wind surfingIstraživanja provedena u razdoblju od 1998. do 2001. godine pokazala su kako od 365 dana u godini, na Pagu vjetrovi pušu čak 350 dana. Za surfere, Paška uvala je u pravom smislu raj, sigurno mjesto užitka i izazova koji ne predstavlja rizik. Tijekom ljeta oko tri sata poslije podne puše lagani vjetar, maestral koji je pogodan za surfanje, posebice za one koji nisu skloni vratolomijama i brzim vožnjama. U kasnijim poslijepodnevnim satima, maestral se pojačava, pa je tada moguće i brže surfati, a može se u jednoj vožnji obići cijela uvala. Burin je vjetar koji puše sa sjevera, jači je od maestrala, nešto hladniji, pa time ljeti i ugodniji, a omogućava brže surfanje. Svakom surferu preporučamo izbjegavanje kanala koji Pašku uvalu spaja s Podvelebitskim kanalom. Naime, u slučaju nevremena, jače bure ili tramontane, koja može zapuhati vrlo neugodnom jačinom i iznenada, iz toga se područja teško izvući, čak i iskusnijim surferima.

Skijanje na vodi

Skijanje na vodiGliserima je zabranjeno prići bliže na manje od 300 metara od obale, zbog opasnosti koje predstavljaju za kupače. Skijanje na moru je vrlo zanimljivo već i zbog toga što se skijati može kružno, ne udaljavajući se pri tome pretjerano od grada i obale. Najugodnije je skijati za vrijeme bonace, a to je obično vrijeme od ranog jutra do prvih poslijepodnevnih sati. Tada je more mirno i skijaši neće nailaziti na valove. Zato se skijanjem u Paškoj uvali mogu baviti i početnici. Kada se na skijanje kreće ujutro, najbolje je krenuti od Gradske plaže prema uvali Zrće, odnosno uvali Caska, a ako se na skijanje kreće poslijepodne, krenite od Bošane ili Dubrave prema Bašaci, rtu Svetog Nikole ili prema Gradskoj plaži. Ovi smjerovi koje preporučujemo uvjetovani su položajem sunca. Naime, tijekom jutra, skijašima sunce neće udarati u oči ako krenu s navedenih pozicija.

Ski Lift

  • 02-zrce
  • 03-zrce
  • 01-zrce

Planinarenje i alpinizam

Planinarenje i alpinizam

Otok Pag nam je na pojedinim područjima podario stijene koje su visoke, okomite, a zbog tisućljetne izloženosti buri, imaju pomalo neobičan oblik. Ljubitelji alpinizma mogu uživati u penjanju strmim dijelom vrha Sv.Vid i stijenama iznad plaže Ručica na sjeverozapadnoj strani Paške uvale, posebno na stijeni Stogaj koja se nalazi na mnogim europskim kartama za sportsko penjanje. Na tim mjestima postoje i posebne oznake za alpinističko penjanje. Otok pag Vam pruža poglede na prekrasne panorame i za vrijeme dok se bavite ekstrimnim sportovima.